3 Spontane inzichten

De laatste dagen regent het spontane inzichten in mijn hoofd. Compleet willekeurig komen ze als waterdruppels binnenvallen en zetten zij mij voor even aan het denken. Ontstaan vanuit eerder besef, door iets te lezen of juist uniek omdat zij door anderen worden ingegeven. Vandaag deel ik drie van die spontane inzichten, zoals ik ze graag noem. Vooral bedoeld als klein reflectie- en leesmoment. En misschien haal jij er ook wel enig inzicht of inspiratie voor jezelf of voor een ander uit!

Liefdevolle ervaringen

David Dewulf, oprichter van het Instituut voor Aandacht en Mindfulness, trainer en schrijver, zei in een interview voor Flow magazine het volgende over het onderwerp zelfcompassie: ‘Als je élke ervaring liefde kunt geven, is het niet meer erg om te falen. Want ook als je faalt, kun je daar mild mee omgaan. En wat valt er dan nog te vrezen?’ Sinds ik dit inzicht las, heeft het mij niet meer losgelaten. Uit eigen ervaring met faalangst heb ik namelijk nog wel eens vaak de neiging (gehad) om op het moment van falen juist nog kritischer naar de gebeurtenis én naar mijzelf te kijken.

Deze manier van reageren is er één die duidelijk nogmaals een extra vergrootglas op jouw falen komt leggen. Daarnaast maakt die benadering het extra moeilijk om het maken van fouten, of de gebeurtenis zoals deze op dat moment plaatsvind, te accepteren. Kortom helpt extra kritiek – als directe omgang met falen – zelfcompassie niet erg in de hand. Des te mooier vind ik daarom dit ogenschijnlijk tegenstrijdige inzicht van David Dewulf. Het heeft mijn eerdere omgangsvormen met falen overrompeld met een extra en tevens veel mooier besef: Als compassie jou niet omvat, is deze incompleet en blijkt liefde altijd het noodzakelijke ingrediënt te zijn.

Écht contact maken

Contact maken is een dagelijkse bezigheid van ons allemaal. Onze wegen kruisen die van anderen en andersom. Van een zekere vanzelfsprekendheid in contact maken is dus echt wel sprake. Hoe vaak blijk je op een dag niet veel meer contact gemaakt te hebben dan je je van tevoren misschien had voorgenomen? Het volgende spontane inzicht gaat hier precies over: hoe simpel of voor de hand liggend het ook is. Ik merk het dagelijks in mijn werk als wijkverpleeghulp in de thuiszorg. Ik heb het gemerkt gedurende de massagecursus die in afgelopen zomer heb gevolgd (en ook nu merk ik het nog tijdens iedere massage). En ik heb het laatst nog duidelijk ervaren toen ik samen met anderen te hulp schoot bij een nare val van een medereiziger op het station.

Contact maken doe je pas echt zodra je bereid bent je volledig op een ander af te stemmen. Dit houdt in dat de vragen, behoeftes en zorgen van de ander volledig op de eerste plek komen te staan. Ik pas dit het beste toe door mijn gedachten van dat moment (zorgen, onzekerheden, vragen you name it) compleet naar de achtergrond te laten verdwijnen. Op zo’n manier dat mijn hoofd geen eens meer hoeft na te denken over het schenken van aandacht naar me, myself and I. Zodra ik dit simpele principe toe pas, sta ik mijzelf namelijk toe mij tijdelijk onderschikt (maar altijd even belangrijk) ten opzichte van mijn medemens op te stellen. Een stap die mij ook op momenten, waarop ik in eerste instantie ook niet weet hoe te reageren, mijn intuïtieve kompas vanzelf laat richten. Waardoor ik vanzelf ook in één keer beter weet wat ik kan of moet doen. Que sera, sera.

De weg van inspiratie 

Het laatste spontane inzicht omvat inspiratie. Een voorbeeld van de meest duidelijke weg van inspiratie is die van de letterlijke val uit de lucht (daar is deze blogpost een voorbeeld van). Maar wat ik inmiddels ook heb gemerkt, is dat inspiratie nog veel meer wegen kent en deze graag afwisselend inzet. Zij het dat deze paden soms niet voor onze ogen direct waarneembaar zijn.

Zo komt het bij mij steeds vaker voor dat ik stukjes onbewuste inspiratie, die ergens in mij leefden, weerspiegelt zie in andermans werk of ideeën. De vorm van inspiratie komt mij als persoon heel bekend voor, al heb ik hem zelfstandig (nog) niet uitgevoerd: dit is een ander immers aan het doen of hij/zij is hier eerder aan begonnen (of reeds in geslaagd). Een andere weg neem ik waar als ik merk dat ik in feite het idee van een ander heb mogen oppikken, zonder er van bewust te zijn dat dit stukje inspiratie in eerste instantie misschien niet aan mij was toebedeeld. Op zo’n moment merk ik dat ik voor inspiratie open heb gestaan en daarom de kans heb gekregen om deze voor eigen inzet aan te grijpen.

Inspiratie kan er ten slotte ook voor kiezen om een andere richting in te slaan. Op zoek naar een ander die deze inspiratie beter kan gebruiken. Er wellicht meer dan jij open voor staat of er klaar voor is. En ook dat besef is prima, omdat een nieuwe bron inspiratie vanzelf wel weer jouw kant op komt waaien/komt rollen. Passend bij jou en het moment; zolang jij er maar open voor wilt staan.  Er zijn meerdere wegen die naar en van inspiratie leiden, is eigenlijk de bottom-line. En gelukkig ook een hele fijne zin om je te realiseren.

Heb jij nog een mooi inzicht om te delen?

Liefs,

Soof

 

 

Leave a Reply

CommentLuv badge